ИЗЛОЖБА ,,СРБИЈА ПАМТИ САВЕЗНИЧКУ БИЗЕРТУ“ У НАШОЈ ШКОЛИ

У уторак 28.марта у свечаној сали наше школе отворена је изложба ,,Србија памти савезничку Бизерту (1916-1919)“ аутора Луке Николића. Изложба је отворена захваљујући Удружењу ратних добровољаца 1912 – 1918, њихових потомака и поштовалаца из Београда.

Овом догађају присуствовали су представници Удружења ратних добровољаца Лазар Косановић, Алекса Зарев, Михајло Јовановић и Нада Петровић, председник овог удружења Видоје Голубовић, аутор изложбе Лука Николић и први секретар амбасаде Републике Тунис, госпођица Ранду Бен Амар .

У ово свечано вече увео нас је ученик првог разреда Арнолд Дадо Доротеј свирајући на виолончелу. Затим је Стефан Стефановић, ученик трећег разреда, говорио песму Изета Сарајлића ,,Рођени двадесет треће, стрељани четрдесет друге“. Потом нас је својим гласом задивила сопран Александра Петровић, полазник оперског студија Опере Народног позоришта, уз клавирску пратњу Милене Пејић, професора клавира из Ниша. Да би вече било још лепше, потрудио се и наш професор и оперски певач Михајло Шљивић.

Професор историје Петар Иванковић говорио је о догађајима из Првог светског рата који су везани за одлазак српских ратника и рањеника у Бизерту која је за Србију, као и Крф, била симбол спаса и опоравка јер је представљала почетни простор избављења након албанске голготе, а потом је послужила и као база за обуку српских војника, регрута и добровољаца. Госпођа Нада Петровић истакла је значај ове изложбе, а Лука Николић је говорио о свом дуготрајном раду на истраживању судбине Срба и српских гробаља у северној Африци и разлозима због којих је припремао ову изложбу. Он је прогласио изложбу отвореном, а наши ученици , родитељи и професори моћи ће да је погледају до 19. априла.

You may also like...