Секција за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије

Поштовани ученици,

Оснива се секција за енергетску ефиканост и обновљиве изворе енергије за 2016/17. годину. Позивамо све заинтересоване ученике за рад у секцији да се јаве наставнику Александру Савићу.
Оснивачка скупштина секције заказана је за суботу 17.9.2016. са почетком у 10 часова у Свечаној сали школе.
Дневни ред Оснивачке скупштине:

  1. Представљање плана рада секције за текућу школску годину
  2. Избор нових чланова, органа управљања и дужности у секцији
  3. Разно

Александар Савић, дипл.ел.инж,

руководилац секције

Септембар 2016. За суботу 17. септембар 2016. године планирана је прва вожња електричним аутобусом за чланове секције за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије. Осим представљања нових аутобуса на електрични погон, ученици ће имати прилику да сазнају нешто више о томе како се врши пуњење кондензаторских батерија на аутобусима, које су карактеристике електромотора за погон аутобуса и др. Након завршене вожње, чланови секције ће обићи станицу за пуњење аутобуса испред Вуковог парка и соларни панел са покретним постољем у дворишту Електротехничког факултета и Института за физику Универзитета у Београду.

ПЛАН РАДА СЕКЦИЈЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ pdf

СЕКЦИЈА ЗА ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ И ОБНОВЉИВЕ ИЗВОРЕ ЕНЕРГИЈЕ

10. новембар 2016.

И ове године најбољи ученици су допринели да секција за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије оправда своје постојање. Чланови секције: Стефан, Владимир, Василије, Бојан и Никола овога пута су извели следеће радове:

  1. Мерење јачине осветљаја постојећих светиљки опремљених са Т8 флуоресцентним цевима електромагнетним баластом
  2. Скидање и чишћење рефлектујућих растера
  3. Скидање стартера, Т8 флуо-цеви и превезивање електромагнетних пригушница
  4. Повезивање и поправка постојеће електроинсталације у светиљкама
  5. Уградња нових Т8 лед-цеви и припадајућих лед-стартера
  6. Монтажа растера
  7. Мерење јачине осветљаја светиљки са новим лед-цевима

Ученици су поставили 20 нових Т8 лед-цеви, свака снаге 18W, па је потребна електрична снага за осветљење једне учионице 360W. Први резултати мерења показали су да је постигнута јачина осветљаја од око 450 Lx. И овога пута ученици су успели да својим залагањем и предложеним решењем за осветљење повећају енергетску ефикасност и истовремено побољшају услове рада у учионици у којој имају највећи део наставе.

Све радове су ученици су извели самостално, уз надзор наставника Александра Савића, руководиоца секције. Према плану рада секције за децембар 2016. предвиђено је да ученици професионалну праксу обаве у школи. Ако школа набави потребне лед-панеле за осветљење једне учионице, чланови секције су спремни да исте панеле уграде, старе светиљке скину и припреме их за уградњу у згради школе на Карабурми. Предвиђена инвестиција је око 50.000 динара (40.000 за лед-панеле и 10.000 за Т8 лед-цеви). Нове лед-цеви у учионици 7 ће годишње смањити трошкове за електричну енергију за 90 евра, па је време поврата инвестиције 14 месеци!

 11  22  33
Чланови секције,

новембар 2016.

Нови сјај и нове сенке новог светла Уградња растера

Уторак, 30. мај 2017.

У оквиру манифестације Дани енергије, Стефан Зеремски, ученик III2, и Александар Филиповић, ученик III9, одржали су предавање о енергетској ефикасности и коришћењу ЛЕД сијалица. Предавање испред Природњачког музеја на Калемегдану са пажњом су пратили ученици више основних школа. Стефан и Александар показали су и како ради макета соларне електране која се користи у настави из предмета Обновљиви извори енергије. Присутнима је било занимљиво да сазнају да би се трошкови за електричну енергију, потребну за електрично осветљење, могли смањити за чак 70%, уколико би се Т8 флуоресцентне цеви замениле Т8 ЛЕД цевима. У Електротехничкој школи „Раде Кончар“, осветљење ЛЕД сијалицама постоји у четири учионице и два кабинета за рачунаре.

1 13 
1411